Specialkost och anpassad kost

Den här tjänsten kräver inloggning
LÄS MER

För barn, elever och personal inom förskola, grundskola och gymnasium.

Specialkost erbjuds då det finns en avvikelse från normalkosten på grund av kostrelaterade sjukdomar, matallergi, födoämnesallergi och andra överkänslighetsreaktioner. Vid en matallergi reagerar kroppen på proteinerna i exempelvis mjölk, ägg, fisk, spannmål, soja, skaldjur, baljväxter, nötter, jordnötter, mandel och sesamfrö.

Anpassad kost erbjuds utifrån medicinska, religiösa eller etiska skäl. Etiska skäl omfattar endast vegetarisk/vegan kost. Vid vegankost är det vårdnadshavaren/ myndig elev och inte skolan som ansvarar för att komplettera maten med kosttillskott för att säkerställa ett tillräckligt näringsintag.

 

Detta krävs för att få specialkost och anpassad kost i Alingsås kommun

  • Ansökan görs i denna e-tjänsten, genom att du som vårdnadshavare loggar in med Bank-Id och anger dina samt barnets uppgifter.
  • Det är vanligt att allergier hos små barn växer bort under uppväxten, särskilt allergi mot mjölkprotein och ägg. Var noga med att skicka uppdaterad information om ditt barns behov av specialkost.
  • Icke kompletta ansökningar kan leda till att vi kan behöva ta kontakt med dig som gjort ansökan för att säkerställa att vi har rätt information om ditt barns behov.
  • Ny anmälan kan göras löpande under året och ska göras vid förändringar av kost/byte av skola. 
  • Som vårdnadshavare ansöker du om specialkost inför varje hösttermins start senast 1 september. Om ingen ny anmälan inkommit plockas befintlig specialkost bort. 

 

Glutenintolerans

Glutenintolerans (celiaki) är en autoimmun sjukdom och räknas som livslång. Tål ditt barn ren havre och eller mejeriprodukter av havre i matlagningen kan detta anmälas.

 

Spannmålsallergi

Spannmålsallergi ska inte blandas ihop med glutenintolerans. Den vanligaste spannmålsallergin är mot vete, men man kan även vara allergisk mot havre, råg och korn.

 

Mjölkprotein

Vid mjölproteinallergi måste alla former av mjölk- och mjölkprodukter uteslutas helt ur kosten. Detta gäller komjölk liksom får- och getmjölk och produkter av dessa.

 

Laktosintolerans

Laktosintolerans är inte en sjukdom utan en minskad förmåga att kunna bryta ner laktos. Laktosintolerans hos barn i förskoleåldern är mycket ovanligt. Om barnet reagerar på mjölkprodukter bör därför andra orsaker till besvär, så som mjölkproteinallergi, utredas inom vården.

 

Vid laktosintolerans finns följande alternativ att välja mellan

  • Behöver laktosfri dryck
  • Behöver laktosfri dryck och låglaktos mat (max 2 g laktos)
  • Behöver laktosfri dryck och laktosfri mat (mjölkfrikost erbjuds)

Låglaktos mat innehåller max 2 g laktos per portion. Vilket den mängd laktos många klara av utan att få problem. De flesta personer med laktosintolerans tål 5,0–7,5 g laktos per dag, vilket motsvarar den mängd som finns i 1,0–1,5 dl mjölk.

 

Baljväxter

Bokhornsklöver är en baljväxt. Ett fåtal personer som är allergiska mot baljväxter som jordnötter, sojabönor, ärtor och bönor kan även reagerar på bockhornsklöver. De som inte tål bockhornklöver behöver därför kryssa i detta.

De som reagerar mot E-nummer från baljväxter behöver kryssa i detta.

 

Behandling av personuppgifter

Följande behövs för e-tjänsten

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa